Γεώργιος Ελισσαίος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 Βιογραφικό

 Ο Γιώργος Ελισσαίου περιγράφει τους ανθρώπους και τις φυσιογνωμίες της Αχαϊκής Πόλης της Κερύνειας μεσα απο την έμφυτη ζωγραφική του ικανότητα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ

Ο Γεώργιος  Χρ.Ελισσαίου γεννήθηκε  στην Κερύνεια στις 23 Μαρτίου 1915. Γονείς του έίναι ο Χριστόδουλος ΧατζηΕλισσαίου και η Χαριτίνη Αρτέμη Πλουσίου και οι  δύο απο τον Καραβά της Επαρχίας Κερύνειας. Ο Παππούς του απο την πλευρά του Πατέρα του είναι ο Παρασκευάς και Γιαγιά του  η Ελένη. Ο Παππούς του απο την πλευρά της Μητέρας του ήταν  ο Αρτέμης Πλουσίου και Γιαγιά του η Μαρία το γένος Χατζηγιώρκη και οι  δύο απο τον Καραβά.

Ο Γιώργος έχει 5 αδέλφια τον Γρηγόρη (έχει πεθάνει) την Ελένη Ελισσαίου Σκανναβή, τον Κώστα Ελισσαίου, τον Κρίνο Ελισσαίου (έχει πεθάνει), και την Μαρούλλα (πέθανε 11 χρονών). Ο Γρηγόρης Ελισσαίος έχει δύο κόρες την Στέλλα Αρτέμη Ευθυβούλου και την Ρίτα Χρ.Κομοδίκη. Τα παιδιά του  Κώστα Ελισσαίου είναι ο Λάκης Ελισσαίος η Αννούλα Δημητριάδη και η Ρίτα Μαραγκάκη. Τα παιδιά του Κρίνου Ελισσαίου είναι ο Χριστόδουλος Ελισσαίος και ο Κύπρος Ελισσαίος.

Ο Γιώργος Ελισσαίος παντρεύτηκε την Ηβη Λαμπράκη απο τον Καραβά. Οι γονείς της Ηβης είναι ο Αγησίλαος Λαμπράκης και η Ευθαλεία Καλαβά. ο Παππούς της Ηβης απο την πλευρά του Πατέρα της είναι ο Λάμπρος Βασιλειάδης απο την Ελλάδα (πιθανόν Σύρο) ο οποίος σπούδασε στο Ναύπλοιο και Γιαγιά η Ελένη. Ο Παππούς της Ηβης απο την πλευρά της Μητέρας της είναι ο Νικόλαος Καλαβάς και Γιαγιά της η Δέσποινα. Η Μητέρα του Νικόλα Καλαβά ήταν απο τη Σύρο.

Ο Γιώργος και η Ηβη έχουν δύο παιδιά τον Χριστόδουλο  Ελισσαίου ειδικό Ειδικό Αγγειοχειρούργο τώρα στην Λευκωσία (Κλινική Ελισσαίου και Αγγελή) και το Αγησίλαο Ελισσαίου Πολιτικό Μηχανικό, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Λάκης είναι παντρεμένος με την Ευανθία Ντίνου Ιωαννίδη απο τη Λευκωσία Πολιτικό Μηχανικό και έχουν δύο παιδιά την Μαρία Ελισσαίου και τον Γιώργο Ελισσαίου.  Ο Αγης Ελισσαίου είναι παντρεμένος με την Μαρίλια Ελισσαίου.   

Η Διεύθυνση του Γιώργου στην Κερύνεια είναι  οδός Κόνωνος αρ. 10. Κερύνεια.

Ο Πατέρας του Γιώργου απο το 1910 μέχρι το 1914 εργαζόταν στο Δημαρχείο Κερύνειας.

Σε συνομιλία που είχαμε  τον Φεβράρη του 2001,  ο Κος Γιώργος μας είπε και τα ακόλουθα:

Πήγε στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Μαρίας Λαμπασκίδου (απο το γένος "Παρπερούδες") που ήταν δίπλα απο την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και δίπλα απο το οικογενειακό σπίτι του Ν.Χιωτέλλη. Μετά φοίτησε στο Σεβέρειο Δημοτικό Σχολείο Κερύνειας όταν ήταν διευθυντής  ο Γιώργος Καραγιάννης μαζί με τους δασκάλους Λοίζο Καραγιάννη, Αρτέμη Αστραίο, Χριστόδουλο Χριστοδουλίδη, και Σωτήρη Νικολάου (Ακαθκιώτη). Μετά φοίτησε στο Γυμνάσιο το οποίο ευρισκόταν στο ανώγειο κτιρίου,  μέσα στο λιμάνι της Κερύνειας στην Δυτική γωνία που σχημάτιζε ο δρόμος του λιμανιού με τον  ανηφορικό δρόμο που οδηγούσε πρός τον Αστυνομικό σταθμό Κερύνειας . Θυμάται με  δέος ο Γιώργος το 1923 περίπου, την μέρα  όπου 100 με 150 μαθητές που φοιτούσαν τότε στο Γυμνάσιο σχόλασαν το απόγευμα απο το σχολείο και λίγες ώρες μετά, γύρω στις  7 με 8 το βράδυ έφθασε  το  φοβερό  μαντάτο  ότι  ολόκληρο το ξύλινο πάτωμα του ανωγείου σωριάστηκε  στο έδαφος του εισωγείου. Εάν αυτό συνέβαινε λίγες ώρες προηγουμένως ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας της Κερύνειας θα είχε χαθεί. Μετά το ατύχημα το Γυμνάσιο μεταφέρθηκε σε σπίτι απέναντι απο την είσοδο του ξενοδοχείου DOME. Συνεχίζοντας το ταξίδι στο παρελθόν ο Γιώργος Ελισσαίος,  μας είπε ότι ακριβώς απέναντι απο την παραλία της τσακκιλερής προς την Ανατολική πλευρά υπήρχε το σφαγείο της Κερύνειας ενώ ακριβώς στο κέντρο στο κενό χωράφι, εκεί υπήρχε το ναυπηγείο όπου οι διάφοροι μάστορες-καραβομαραγκοί κατασκέυαζαν τα καράβια και τις Μαούνες (φορτηγίδες). Στα Ανατολικά Νοτιο Ανατολικά του ανοικτού χερσαίου χώρου πίσω απο το ξενοδοχείο DOME υπήρχαν οι αποθήκες της ΔΕΚΑΤΙΑΣ (δεκατία ονομαζόταν ο φόρος που κατέβαλαν οι Κερυνειώτες στην Κυβέρνηση, και ο οποίος ήταν συγκεκριμένες   ποσότητες   σιταριού ή/και  κριθαριού). Ο Γιώργος έμαθε κολύμπι στη Τσακκιλερή απο τον αδελφό του Γρηγόρη. Στο χωράφι-ναυπηγείο απέναντι απο την παραλία της Τσακκιλερής δούλευαν το 1930 περίπου,  οι καραβομαραγκοί  Παναής Δανέζης και Στυλιανός φτιάχνοντας κυρίως Μαούνες (Φορτηγίδες). Και οι δύο τους είχαν  έλθει πρόσφυγες μετά το Τουρκικό έγκλημα της Μικρασιατικής καταστροφής στην Κερύνεια. Ο Στυλιανός παντρεύτηκε μιά κοπέλλα η οποία είναι συγγενής με τον Φίσσερ. Επίσης θυμάται το καράβι του Σαββή του Σεβέρη (Πατέρα της Θεμούλλας και του Ανδρέα Χαραλάμπους). Δίπλα απο τον ποταμό που έφθανε στα Ανατολικά του ξενοδοχείου DOME υπήρχε, παράλληλα με  τον ποταμό (Σινεμά Κατσελλή) το εργοστάσιο/Αλευρόμυλος και ελαιοτριβίο του Σατράκ Παλονακιάν. 

Το λιμάνι της Κερύνειας είχε δύο αποβάθρες μιά  μεγάλη  μπροστά απο το Τελωνείο στην Δυτική πλευρά του Λιμανιού  και μιά μικρώτερη στα Δυτικά του λιμανιού. Αξέχαστα στις μνήμες όλων των Κερυνειώτών παραμένουν τα ναυτικά αγωνίσματα του ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ όπως ο ολισθηρός ιστός (χονδρός μακρύς ιστός μέχρι 9 μέτρα τοποθετημένος γερά πάνω απο τη θάλασσα  ο οποίος  αλοιβόταν με λίπος τρου χοίρου συνεχώς για να γλυστρά και είχε σαν στόχο το ξεκάρφωμα της μικρής Ελληνικής σημαίας η οποία ήταν καρφωμένη στο άκρο του ιστού), το άθλημα των 100 μέτρων ελευθέρας κολύμβησης, την έυρεση του τυχερού μήλου μέσα απο δεκάδες μήλα που ερίχναν στην θάλασσα, το κυνήγι της άγριας χήνας, την έυρεση μπουκάλας κονιάκ, την κωπηλασία και όταν ήταν οι καιρικές συνθήκες και ο άνεμος ευνοϊκός οι ιστιοδρομίες. Οι παραμυθένιες Κερεινιώτικες νύχτες του κατακλυσμού φιλοξενούσαν τους διαγωνισμούς των Ομηρικών Τσιατισμάτων του Χαπέση και του Πέσσοντζιες . Τον καθαρισμό του Λιμανιού ανελάμβανε πάντα το Δημαρχείο. Απο μικρός ο Γιώργος ψάρευε με την "σκαρκά" (το σκαρίνι όπως μας το κατονομάζει) και κάθε φορά φέρνει στο σπίτι 30 με  40 παχουλλούς γύλους. Σαν επιβράβευση της πλούσιας ψαριάς η οικογένεια πήγαινε στην εξοχή στο περιβόλι του Καρπή πάνω απο το Γυμναστήριο όπου έψηναν εκεί το ψάρι και διασκέδαζαν.

Ολοι οι Κερυνιώτες ναυτικοί γνώριζαν ότι δέν έπρεπε να παίζουν με τον Αγιο Αντώνιο αφού σχεδόν κάθε  χρόνο στην Γιορτή του (17 Ιανουαρίου) έστελνε στους Θαλασσινούς της Κερύνειας μεγάλες καταστροφές.  Είτε 17 είτε 18 είτε 19 κάθε Γεννάρη θα έπρεπε απο τα μεσάνυχτα να ξεκινήσει να βυσσομανεί η Τραμουντάνα, ο σφοδρός Βόρειος άνεμος κατηφορίζοντας απο τα απέναντι θεόρατα και πανύψηλα βουνά της Μικράς Ασίας της βουνοσειράς του Ταύρου και του Αντίταυρου και περνώντας πάνω απο τη θάλασσα  έμπενε με μανία 7 και 8 μποφώρ κατευθείαν μέσα  στο λιμάνι της Κερύνειας  μπαίνοντας απο την απροστάτευτη Βόρεια  είσοδο του λιμανιού . Τον ένα χρόνο που θυμάται χαρακτηριστικά ο Γιώργος, στις 17 Ιανουαρίου, τα τεράστια κύματα έκοψαν τα σχοινιά καραβιού και το τσάκισαν στην προκυμαία του λιμανιού, ενώ μετά απο δύο χρόνια και πάλι ακριβώς στις 17 Ιανουαρίου ενώ το καράβι του Καπετάν Ματθαίου Καριόλου (είτε το "Χρυσοκάβα - Γλυκιώτισσα" είτε το "Ομορφίτσα") ήταν φορτωμένο με αλάτι της Αλυκής Λάρνακος, έτοιμο για εξαγωγή η φοβερή τραμουντάνα ξανακτύπησε βυθίζοντας το καράβι και γεμίζωντας  το λιμάνι και την προκυμαία με αλάτι. (Σημ.Γ.Κ. Απο τα ξύλα του καραβιού που ήταν τύπος "σκαμπαβίας"- κοφτή πρύμνη- ο Καπετάν Ματθαίος Καριόλου έφτιαξε το μικρό του μπακάλικο/μικρομάγαζο της γειτονιάς το οποίο και αποκαλούσε "Σκαμπαβία".).   Τα καράβια συνήθως έφερναν στην Κερύνεια, τσούκκες (πύλινες μαγείρισσες που μπορούσαν να τοποθετούνται πάνω στη φωτιά και να μαγειρεύουν), πινιάδες, τσάππες ή λαττάδες (βολίτζια).

Ολα τα καράβια όπως για παράδειγμα ο "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ" (δικάταρτο με μεγάλο μπαστούνι πλώρης )  του Σαββή του Σεβέρη ηταν για χρόνια αγκυροβολημένο στο λιμάνι και οι μικροί Κερυνειώτες έπαιζαν συχνά επάνω του. Οπως και τα άλλα Κερυνειώτικα καράβια είχε μεγάλο αμπάρι ενώ το πλήρωμα είχε στην πρύμνη ( πίσω μέρος) του σκάφους  μόνο μιά καμπίνα ή αναπαυτήριο και φυσικά  εκεί ήταν  και  το πηδάλιο του σκάφους.......... ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...............

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

Ο Γιώργος Ελισσαίου περιγράφει τους ανθρώπους και τις φυσιογνωμίες της Αχαϊκής Πόλης της Κερύνειας μεσα απο την έμφυτη ζωγραφική του ικανότητα.

(με τα σχόλια του Ερασιτέχνη αυτοδίδακτου Καλιτέχνη-Ζωγράφου, Γ.Χρ.Ελισσαίου)

Γαλακτοκομείο Σταυρή του Λόρτου Κερύνεια. Ταχυδρομείο Κερύνειας και ο George Mills.
Ηλίας Πετρίδης. Καβούρδισμα του Καφέ. Η τυφλή Σταυρού αλέθει καφέ στου Ηλία Πετρίδη.
Ο Σαττηκόγιωρκος  Η Τζιεμαλιέ Ιέρεια του Ερωτος.
Ο Καράγεν Χατζηφώτης Βράχας
Ο Ττοττόζης Μητροπολίτης Κυπριανός
Πολύκαρπος Ιωαννίδης Σάββας Χρίστης
Κωνσταντινίδης Χαρίλαος Δημητριάδης
1. "Ο Βασίλης ο Πελλοβάσιλος : Καταραμένε ήλιε!!  ....  Ο Πόρτης ο Λοϊζίδης!!  - (ο Λοϊζίδης ο πόρτης! όταν ήτο στα καλά του, ήτο ράπτης, ειδικευμένος στην Γαλλία.) 2. "Ο Μιχ.Φακαλάς "Ηντα κούφα !! Πατσάλα!! "
3. "Ο Καζινιέρης. Ο αγαθός και κάλλιστος άνθρωπος. Στο ταχυδρομείο, όταν κάποιος γνωστός του είχε γράμμα, το ζητούσε και το πήγαινε στον ιδιοκτήτη.  Απο καλωσύνη και μόνο." 4. "Η Κλεονίκη. Παιδονόμος του Νηπιαγωγείου, επεσκέπτετο τα σπίτια που είχαν παιδί στο νηπιαγωγείο και έπιννε τον καφέ της με ψωμί και χαλλούμι".
5. "Χοιριπής ο λούστρος. Ερωτά τον Τουμανή: " Που ήσουν ρε Shίλλε κλέφταρε, σαπούκκαλη!!" 8."Ο Τζιυρκαλλής ο Τουμανής ο λούστρος. Απαντά στον Χοιριπή: Αμμαβρογύρευκε ρε  κερατά!!
7.Νεοκλής Αναστασιάδης. Ερωτά τον Τουμανή: "Ε Τουμανή. Αν Ξουρίσης την μισήν μουστάκαν μιά πότσαν Κονιάκ!!. Αν την ξουρίσης και την άλλη μισήν και  μιάν όρνιθα!!" 6. Ο Τζιυρκαλλής Τουμανής. Απαντά στον Ν.Αναστ. "Φέρτα δά και δέχουμαι να την ξιουρίσω ούλλην. Η γυναίκα του όμως τον έβγαλεν έξω ως μασκαράν!!"
9. Σάββας  Βασίλαγας. "Καϊκι ήρτε, φώς ήναψε, Τσουκάλια ίφερε, λουβί χύθηκε. (πάντα με το χιούμορ του ο αξέχαστος Σάββας Βασίλαγας Πρόσφυγας απο την Μικράν Ασίαν)." 10.Φίλιπ Νιούμαν. "Ο Περιβόητος Φίλιπ Νιούμαν. Διατηρούσε βουστάσια και τροφοδοτούσε, ιδίως τις Αγγλικανικές οικογένειες με γάλα φρέσκο. Ητο ή εθεωρήτο κάπως μισέλληνας."
11. "Ο Τσιάρλης  Νιούμαν  υιός του Φίλιπ Νιούμαν. Νάνος, μιλούσε απταίστως τα ελληνικά, ήτο κάπως πιό βολικός με τους ντόπιους" .  
   
   
   
   
   
   

 

 

 

Γιώργος Ελισσαίος Μάρτης 1998. (Στην Προσφυγιά)  "Ενα απο τα δύο Home Delivery γαλακτοπωλεία στην Κερύνειαν. Του Σταυρή του Λόρτου."  (Σημ.Γ.Κ. Με το ποδήλατο η κόρη του ιδιοκτήτη Ρήνα Χαραλαμπίδου και μετέπειτα Κατσελλή).

Πάνω φαίνεται " ο Μουσταφάς ο Βωβός".

 

 

 

 

 

 

Περιεχόμενα

Γιώργος .Χρ.Ελισσαίος. Αυγουστος 1995 (Προσφυγιά)  "Ο George Mills Διευθυντής Αγγλικής Εταιρείας αγοράς Κυπριακής παραγωγής καπνού, κάτοικος Κερύνειας, εισερχόμενος έφιππος στο ταχυδρομείον δια ταχυδρόμησην επιστολής. 1940."

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

Γ.Χρ.Ελισσαίος 1995 στην Προσφυγιά. "Ο Ηλίας Πετρίδης, καταστηματάρχης - παντοπώλης. Το καούρτιζμαν του καφέ 1929-1937."

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Η Σταυρού (τυφλή).............., αλέθει τον καουρτισμένον καφέ μέσα στο κατάστημα του Ηλία".

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Γ.Χρ.Ελισσαίος Μάιος 1993, Προσφυγιά).  "Ο Σατηκκόγιωρκος ή Γεννιήγεωργος, Τούρκος εκ-χριστιανισθείς. Εργάτης, αλλά και μπόγιας, ειδικός να συλλαμβάνει τους αδέσποτους σκύλλους για λογαριασμόν του Δημαρχείου".

"Η Τζιεμαλιέ Ιέρεια του Ερωτος της παλαί ποτε Π.Κερύνειας. Τουρκάλλα."

"Σφίξε με χρυσό μου, σφίξε με. Θα σε πληρώσω αδρά. Είμαι Τραπεζίτης".

"Ο Χ"Φ. Ειδικός στο σάρισμα των Καρμιοχωματένων στεγών.                         Ερ. ...Μέρραπα Γεν!   Απ. ... Μερραπα !  Οσμανί  Κελίορ!  (Σημ. Το προέλεγε. Και νά το 1974 οι Οσμαν Κελτί, δηλ. οι Οθωμανοί - Τούρκοι- εισέβαλαν στην Κύπρο και ......."

"Ο δήθεν καπετάνιος Καράγεν. Ξεκίνησε με το καράβι για την Ανατολή (Τουρκία) νύκτα και το πρωί έφτασε στο ακρωτήρι Κορμακίτη!.  .....  Σία και φτάσαμεν!!!!."

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ο Ττοτόζης ειδικός στην μετάγγιση κρασιού απο βαρέλλι σε άλλο δοχείο. Ερ. ..Αμάν Ττοττοζούμ!!   Απ.  ....Αζινά Τοππουζούμ!!

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ο Κυρηνείας Κυπριανός Μητροπολίτης Κερύνειας και τα 4 μέλη των κελλίων  Μητροπόλεως Κυρηνείας,  πρωταγωνιστές της Ακρας Εθνικής Κερυνειώτικης Πολιτικής που αγωνίζουνταν δια την ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα."                

(Με το καπέλλο) "Πολύκαρπος Ιωαννίδης, Γραμ.Μητρ.Κυρηνείας (Αλατζένος) εκδότης της εφημερίδος ΠΑΤΡΙΣ." 

(Με την γενιάδα) "Σάββας Θεοδ.Χρίστης. Δικηγόρος. "Την V.......του  Κραϊστην"

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Κ.Κωνσταντινίδης Δικηγόρος.                      Χαρίλαος Δημητριάδης

                                                                                  Δήμαρχος Κερύνειας."

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

                                 1. Πελλοβάσιλος                                    2. Φακαλάς

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

                              3 .Καζινίερης                                            4. Κλεονίκη

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

                         5                                                        6. Τουμανής.

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               7.    Νεοκλής Αναστασιάδης                                            8.  Τουμανής.  

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

            9   Βασίλαγας                  10. Φ.Νιούμαν                          11.Τσ.Νιούμαν

Περιεχόμενα

 

 

12. Ο Πόξω-Πόξω                                             13. Ο Ανεμόχοτζας

 

 

 

Περιεχόμενα

 

Περιεχόμενα

 

 

 

 

 

 

 

Περιεχόμενα