Ρήνα Κατσελλή

Προσοχή! Ο Ναυτικός Ομιλος Κερύνειας και οι Υπεύθυνοι αυτής  της ιστοσελίδας του ΝΟΚ και των συνδέσεων της, δεν φέρουν απολύτως καμμία ευθύνη για οποιαδήποτε ανακρίβεια, λάθος ή οτιδήποτε άλλο ήθελε προκύψει απο την ιστοσελίδα. Ο ΝΟΚ αποτελεί Μη κερδοσκοπικό, Μή Κυβερνητικό Οργανισμό και η ετοιμασία της ιστοσελίδας γίνεται καλή τη πίστη, εθελοντικά, απο μέλη του ΝΟΚ,  με στόχο  την επανασύνδεση με τις ρίζες μας στην Κερύνεια και την Επαρχία,   την διατήρηση και ενδυνάμωση της σύνδεσης μας με την Κερύνεια και τους ανθρώπους της και πάνω απο όλα την  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  στη Κερύνεια και την Επαρχία όλων των πρό του Τουρκικού Εγκλήματος του 1974  ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΩΝ  Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και άλλων Κερυνειωτών.  (ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗ  ΘΕΩΡΟΥΜΕ  ΑΝΘΡΩΠΟ   ο οποίος είτε  κατάγεται απο νόμιμους κατοίκους της Επαρχίας Κερύνειας σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχαν ισχύ μέχρι την 19η  Ιουλίου 1974,  είτε   νόμιμου  ιδιοκτήτη  ακίνητης περιουσίας στην Επαρχία Κερύνειας, είτε και τα δυο,   ΜΟΝΟΝ  ΕΑΝ  ΚΑΙ   ΕΦΟΣΟΝ   ΤΑ   ΠΙΟ   ΠΑΝΩ  ΕΙΧΑΝ   ΙΣΧΥ   ΠΡΙΝ ΤΟ  ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΓΛΗΜΑ  ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ  , ΔΗΛΑΔΗ  ΠΡΙΝ  ΤΗΝ  19Η  ΙΟΥΛΙΟΥ  1974.)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

Η Ρήνα Κατσελλή. Συγγραφέας και  Βουλευτής της Κερύνειας. 

Απο Δεξιά, Η Ρήνα Κατσελλή, Ο Ντίνος Ωρολογάς και ο Γλαύκος Καριόλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιεχόμενα Σελιδας

(ο τρόπος γραφής αποτελεί επιλογή της Κυρίας Ρ.Κατσελλή)

ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ                                                   

 

Συγγραφέας, Βουλεφτης 1981-1996

 

Η Ρήνα Κατσελλή, γεννήθηκε το 1938 και ζούσε στην Κερύνια μέχρι την τουρκικη εισβολη -Ιούλιος 1974- κατα την οποία αναγκάζεται να εκτοπιστει με όλους σχεδον τους Ελληνες Κύπριους των κατεχομένων περιοχων της Κύπρου , απο τα τουρκικα στρατέβματα.

 

Αποφοιτα απο το Γυμνάσιο της Κερύνιας, εντάσσεται στις τάξεις της ΕΟΚΑ 1955-59, για αποτίναξη της αγγλικης κατοχης και φυλακίζεται απο τους ΄Αγγλους.

Μετα την ανεξαρτησία είναι μέλος της Κεντρικης Ειτροπης του ΕΔΜΑ (Ενωμένο Δημοκρατικο Μέτωπο Αναδημιουργίας). 

 

Παντρέβεται, τον Στέλλιο Κατσελλή και κάνει οικογένεια, ενω παράλληλα γράφει συστηματικα, κυρίως για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κερύνια. Ιδρύει τις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα (1973), στα πλαίσια των οποίων εκδίδει διάφορα βιβλία. Παράλληλα συμβάλλει στην πολιτιστικη ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Κερύνιας, ως γενικος γραμματέας του Λαογραφικου Ομίλου Κερύνιας, και της Παγκύπριας ΄Εκθεσης Ανθέων Κερύνιας.

 

Εκτοπισμένη συνεχίζει να γράφει βιβλία, ενω παράλληλα ασχολείται με την αγιογραφία και τα κυπριακα ξυλόγλυπατα.

 

Το 1978 εντάσσεται και εργάζεται στο Δημοκρατικο Κόμμα, για την ενεργο συμμετοχης γυναικων στο Κόμμα, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τη ΓΟΔΗΚ και στην Επαρχιακη Επιτροπη του ΔΗΚΟ Κερύνιας, όπου κατείχε τη θέση του Γραμματέα (1980-1996).

Η ενεργος ανάμιξή της στην πολιτικη, τη φέρνει και στη Βουλη να εκπροσωπει την κατεχόμενη επαρχία της, την Κερύνια για 15 χρόνια ως Βουλεφτης (1981-1996). Είναι η πρώτη γυναίκα βουλεφτης στην Κύπρο. Κατα τη θητεία της συμμετέχει στις Κοινοβουλεφτικες Επιτροπες, Εξωτερικων -ως αναπληρωτης Πρόεδρος-, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικων Ασφαλίσεων, Προσφύγων-Εγκλωβισμένων -Αγνοουμένων-Παθόντων και Περιβάλλοντος. Το 1983 εγγράφει θεμα για τον εκσυγχρονισμο του Οικογενειακου Δικαίου και πρωτοστατει στην ψήφιση του θεσμου του Πολιτικου γάμου. Προωθει θέματα πολιτιστικα, κυρίως την κατοχύρωση της μητρικης γλώσσας, της Ελληνικης, που είναι η πρώτη επίσημη γλώσσα της Κυπριακης Δημοκρατίας. Σε θέματα εργασίας είναι υπέρμαχος της ισομισθίας ανδρων και γυναικων και στην κατωχύρωση διεφκολύνσεων για τη μητρότητα. Στην Επιτροπη Προσφύγων συνέβαλε στην αναγραφη της καταγωγης των παιδιων απο εκτοπισμένους γονεις, έθεσε θέμα μη διάκρισης μεταξυ αρρενογονίας και μητρογονίας και καταθέτει πρόταση νόμου για την απάλειψη της διάκρισης. ΄Οσον αφορα το περιβάλλον εργάζεται συστηματικα για την όσο το δυνατο συντήρησή του και εργάζεται για την εισαγωγη και καλλιέργεια Κυπριακων φυτων και όχι την εισαγωγη ξένων πολυδάπανων στην καλλιέργειά τους ποκοιλιων.

Το 1983-84 ορίζεται, μαζι με τον Πρόεδρο της Βουλης εκπρόσωπος στην Κοινοβουλεφτικη Συνέλεφση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου δίνεται η μάχη για τη συμμετοχη των βουλεφτων της Κύπρου σε αφτον τον Οργανισμο και στη συνέχεια συμμετέχει στις Επιτροπες Πολιτισμου και Μετανάστεφσης-Προσφύγων-Δημογραφίας και στις υπεπιτροπες Διατήρησης Αρχιτεκτονικης Κληρονομιας και Μουσικης.

Πήρε μέρος σε πολλες άλλες αποστολες στο εξωτερικο, όπως στον Οργανισμο για Ασφάλεια-Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ, Οrganization for Security and Co-Operation in Europe), στο Αφροασιατικο Συνέδριο για τον Υπερπληθυσμο, στο

                                                                                                                                    -2-

Συνέδριο Ορθοδόξων Βουλεφτων και για διαφώτιση σχετικα με το Εθνικο μας θέμα. Το 1990 προήδρευσε της Παγκόσμιας Συνέλεφσης Γυναικων Βουλεφτων της Διακοινοβουλεφτικης Ένωσης (Interparliamentary Union -IPU-), στη Λευκωσία. Το 1993 προεδρέβει στην Ομάδα Γυναικων Βουλεφτων της Κοινοβουλεφτικης Κοινοπολειτειακης Διάσκεψης (Commonwealth Parliamentary Association -CPA-), στη Λεμεσο.  Αρκετες προτάσεις νόμου που κατέθεσε βελτίωσαν κοινωνικα και άλλα προβλήματα του τόπου.

 

Η συγγραφικη της δουλεια περιστρέφεται κυρίως γύρω απο τις παραδόσεις, τη λαογραφία και τα προβλήματα των εκτοπισμένων της επαρχίας Κερύνιας, στο σοβαρο πρόβλημα που έφερε η τουρκικη εισβολη και η συνεχιζόμενη κατοχη μεγάλου μέρους της Κύπρου. Παράλληλα είναι πολυ εβαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας και διατήρησης τόσο του φυσικου περιβάλλοντος όσο και της πολιτιστικης κληρονομιας.

 

Πολλα βιβλία της τιμήθηκαν με Κρατικα και άλλα βραβεία. Θεατρικα της έργα ανεβάσηκαν απο την Κρατικη Σκηνη Κύπρου (ΘΟΚ, απο διάφορες ελέφθερες σκηνες καθως και απο τα Μαζικα Μέσα Επικοινωνίας. Βιβλία της έχουν μεταφραστει στα Αγγλικα, Γαλλικα και Ρωσσικα. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Κερύνιας και απο μαθήτρια εντάχθηκε στις τάξεις του αγώνα 1955-59, εναντίον της αγγλικης κατοχης και φυλακίστηκε.

΄Αρχισε να γράφει απο μικρη. Τα πρώτα δημοσιεβμένα κείμενα της βρίσκονται στο περιοδικο Πολιτισμος  του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Κερύνιας, του οποίου η έκδοση για ένα διάστημα ήταν δικη της εφθύνη. Συνεχίζει γράφοντας τις εμπειρίες της στον αντιαποικιοκρατικο αγώνα (το θεατρικο Ο Εξάδελφος  και το διήγημα Το Κρησφύγετο του Φουντζιού).

Μετα την ανεξαρτησία της Κύπρου παντρέβεται, αλλα παράλληλα με τα οικογενειακα της καθήκοντα, συνεχίζει να γράφει κάνοντας αρχη με Κυπριακες ηθογραφίες (Η Σιδεροκουτάλα, Κυριακάτικη Δοξολογία, Ο Πίτσιλλος), που μεταδίδονται απο το ΡΙΚ, καθως και με το μεγάλο θεατρικο της Ο Ανάξιος, που παρουσιάζεται απο την τότε Κρατικη Σκηνη (ΟΘΑΚ), και που έχει θέμα τον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

Οι διακοινοτικες ταραχες του 1964, που πλήττουν ιδιαίτερα την Κερύνια, την απασχολουν ιδιαίτερα, πράγμα που φαίνεται στο θεατρικο  Ο Γιατρος ΄Αχμετ Αλη Μπέης, και στο μυθιστόρημα  Τα Τετράδια της Αδελφης μου, που εκδίδεται στην Ελλάδα.

΄Οταν ο σύζυγος της Στέλιος Κατσελλης διορίζεται Δήμαρχος Κερύνιας αναμιγνύεται ενεργα στην πολιτιστικη ζωη της πόλης. Είναι ιδρυτικο μέλος του Λαογραφικου Ομίλου Κερύνιας και Γενικος Γραμματέας της Παγκύπριας ΄Εκθεσης Ανθέων Κερύνιας καθως επίσης υπέφθυνος εκδόσεων και της ομάδας Κυπριακων Ξυλόγυπτων του Ομίλου. Μέσα σε αφτα τα πλαίσια, εκτος απο τα Δελτία του Ομίλου, εκδίδει λαογραφικες μελέτες όπως το Κερύνια-Ιστορικη Λαογραφικη ΄Ερεβνα, και το βιβλίο Πώς να Σκαλίσετε ένα Κυπριακο Σεντούκι.

Το 1973 ιδρύει τις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα και εκδίδει το μυθιστόρημα της Στα Βουνα της Τραμουντάνας, που παίρνει το κρατικο βραβείο μυθιστορήματος.

Αμέσως μετα το 1974, ζώντας εκτοπισμένη στη Λεμεσο, με χαμένα όλα τα βιβλία και χειρόγραφα της στα κατεχόμενα μέρη, εντείνει την εκδοτικη της δραστηριότητα ασχολούμενη ταφτοχρονα με την αγιογραφία-ζωγραφικη. Αφτη την περίοδο εκδίδονται τα: Πρόσφυγας στον Τόπο μου, Κερύνια-Εκ Στόματος Γερόντων Α-Β, Στην Εφτάλοφη (κρατικο βραβείο Παιδικου-Νεανικου βιβλίου), Γαλάζια Φάλαινα (Κρατικο Βραβείο Μυθιστορήματος).

Για την εικαστικη της δραστηριότητα οργανώνονται δυο εκθέσεις βιβλίων και εικόνων. Η πρώτη το 1975 στη Λεμεσο και η δεφτερη το 1978 στη Λευκωσία.

Το 1978 μετοικει με την οικογένεια της στη Λευκωσία, όπου εντάσσεται και εργάζεται στο Δημοκρατικο Κόμμα. Το 1981 εκλέγεται βουλεφτης και τυχαίνει να είναι η πρώτη Ελληνοκύπρια που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Βουλεφτης παραμένει για τρεις θητείες, μέχρι το 1996.

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 ασχολείται με τη θεατρικη γραφη (Γαλάζια Φάλαινα, Τρελλη Γιαγια, Ξενητεία), με μεταφράσεις στα Αγγλικα έργων της καθως και με το δοκίμιο και την έρεβνα (Γνώμες Ταπεινης Γνώσης, Ο Ραγιας-Ο ΄Ανθρωπος και το Φύλλο), καθως και με επανεκδόσεις έργων που τα αντίτυπα τους καταστράφηκαν απο τους Τούρκους εισβολεις στην Κερύνια.

Το 1989 εκδίδει ένα παλιο της κείμενο (Μη Γένοιτο) και το μυθιστόρημα  Τα Φτερα του Αετου. Το 1991 εκδίδει την τρίτη και τελεφταία ενότητα του Κερύνια-Εκ

                                                                                                                               

 

β΄

Στόματος Γερόντων που είναι το δέφτερο μέρος μιας Κερυνιώτικης Τετραλογίας που άρχισε απο τη δεκαετία του 60 και το 1994 προχωρα στο τρίτο μέρος της με τίτλο  Κερύνια-Ο ΄Ανθρωπος/Τόπος.

Το 1995 εκδίδει τη μελέτη της  Ανδρέας Χριστοφίδης, Βίος/Πολιτεία, που κυκλοφορει και στα Αγγλικα απο τις εκδόσεις ΠΕΝ.

Το 1997 κυκλοφορει το τελεφταίο βιβλίο της Κερυνιώτικης Τετραλογίας της Τζερυνιώτισσες και η Γαλάζια Φάλαινα σα Γαλλικα απο το Institut d Etudes NÞo-HellÞniques, του Πανεπιστημίου του Νανσυ.

΄Ολα σχεδον τα βιβλία της τα εκδίδει στις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα, έχοντας η ίδια την τυπογραφικη και καλλιτεχνικη επιμέλεια και κατα κανόνα τα γραφικα των βιβλίων είναι απο δικα της σχέδια και φωτογραφίες. 

Παράλληλα με τις εκδόσεις δικων της έργων εκδίδει κατα καιρους και άλλους συγγραφεις όπως Κ.Μ.Προυση (Μικρη Αγωνία και ΄Αλλα Διηγήματα), Τα Ποιήματα  του Παντελη Μηχανικου, πολιτικα άρθρα του Α. Χριστοφίδη  (Τα Γεράκια της Ειρήνης) κτλ.

 

Γέννησε πέντε παιδια απο τα οποία ζουν μόνο δυο κόρες, η Σταυρινή και η Μαρία που γεννήθηκαν η πρώtη το 1970 και η δέφτερη το 1975,

 

Απο τη δουλεια της έχουν δημοσιεφτει σε αφτοτελη βιβλία:

 

α) Μυθιστορήματα

            ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΜΟΥ

            ΣΤΗΝ ΕΦΤΑΛΟΦΗ

            ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑΣ

            ΓΑΛΑΖΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ

            ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ

            ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

            ΚΕΡΥΝΙΑ-ΕΚ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

            ΚΕΡΥΝΙΑ-Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ/ΤΟΠΟΣ

            ΤΖΕΡΥΝΙΩΤΙΣΣΕΣ

 β) Χρονικο-Μαρτυρία

            ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ

γ)Λαογραφικα/Δοκίμια

            ΚΕΡΥΝΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΒΝΑ

            ΓΝΩΜΕΣ ΤΑΠΕΙΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

            Ο ΡΑΓΙΑΣ-Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ-ΒΙΟΣ/ΠΟΛΙΤΕΙΑ

δ)Ποίηση

            ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

            ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΕΖΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ε)θεατρικα

            Ο ΕΞΑΔΕΛΦΟΣ, Ο ΑΝΑΞΙΟΣ, ΟΥΣ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΣΥΝΕΖΕΥΞΕ, ΓΑΛΑΖΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ, ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΕΝ Η ΒΑΛΟΥ, ΤΡΕΛΛΗ ΓΙΑΓΙΑ,  ΞΕΝΙΤΕΙΑ,  ΠΑΜΕΝ ΚΑΛΑ  και άλλα.

 

Σημ: Απο τις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα εκδίδει κατα καιρους βιβλία άλλων συγγραφέων, όπως Κ.Μ. Προυση (διηγήματα), Παντελη Μηχανικου (ποιήματα), Ανδρέα Χριστοφίδη (πολιτικα άρθρα) κτλ.

 Περιεχόμενα Σελιδας

Με χρονολογική σειρά.

1959: Ο ΕΞΑΔΕΛΦΟΣ (με το όνομα Ρήνα Χαραλαμπίδου), θεατρικο.

1967: ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΜΟΥ, μυθιστόρημα.

1970: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ, θεατρικα.

1973: ΚΕΡΥΝΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, μελέτη.

1974: ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑΣ, Α-Β, μυθιστορημα.

1975: ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ, χρονικο-μαρτυρία.

1977: ΚΕΡΥΝΙΑ-ΕΚ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ Α-Β, μυθιστορμα.

1978: ΓΑΛΑΖΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ, μυθιστόρημα.

          ΣΤΗΝ ΕΦΤΑΛΟΦΗ, μυθιστόρημα.

1980: ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΕΖΕΣ  ΣΕΛΙΔΕΣ, ποιήματα.

1981: ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΙΑ, θεατρικο.

1982: ΓΝΩΜΕΣ ΤΑΠΕΙΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, δοκίμια-μελετες.

1984: Ο ΑΝΑΞΙΟΣ, θεατρικο.

1985: ΣΤΗΝ ΕΦΤΑΛΟΦΗ Β,  μυθιστόρημα.

          ΤΡΕΛΛΗ ΓΙΑΓΙΑ,  θεατρικο.

1988: ΞΕΝΙΤΕΙΑ, θεατρικο.

1989: ΡΑΓΙΑΣ-Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ, μελέτη.

          ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ, μυθιστόρημα.

           ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ, μυθιστόρημα.

1991: ΚΕΡΥΝΙΑ-ΕΚ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ Γ ,  μυθιστόρημα.

1994: ΚΕΡΥΝΙΑ- Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ/ΤΟΠΟΣ, μυθιστορηματικη βιογραφία.

1995: ΠΑΜΕΝ ΚΑΛΑ, θεαρικο.

         ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ, ΒΙΟΣ/ΠΟΛΙΤΕΙΑ, μελέτη.

1997: ΤΖΕΡΥΝΙΩΤΙΣΣΕΣ, μυθιστόρημα.

2000: ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ -Ιστορία της Πόλης.

          ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ-Ιστορία του Δημαρχείου της Πόλης.

 

Σημ: Αναλυτικα οι εκδόσεις και επιλογη απο κριτικες της δουλειας της Ρ.Χ.Κ. βρίσκονται στον πολυγραφημένο τόμο Παρακατάθεση 50, που εκδόθηκε απο τις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα το 1987, στη μονογραφία της Νάγιας Ρούσου που εκδόθηκε απο το ΠΕΝ στα Αγγλικα (RINA KATSELLI, Litterary Profiles, by Nayia Rousou, Cyprus Pen Publications, 1995) και στη γαλλικη μετάφραση της Γαλάζιας Φάλαινας με πρόσθετη κριτικη του Κώστα Μ. Προυση(Baleine Bleue, editions Praxandre, 1997).

 

Διέφθυνση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ

             Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, Νο 27,2400 Μακεδονίτισσα, Λευκωσία, Κύπρος.

             Τηλέφωνα: 02 353929  και  06 652493      E-Mail: rina@spidernet.com.cy

 

 Περιεχόμενα Σελιδας

 

Περιεχόμενα "Μέλη και Φίλοι"