Δημητράκης Δημητριάδης 

Ο Δικαστής της Βασίλισσας του Βορρά ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Προσοχή! Ο Ναυτικός Ομιλος Κερύνειας και οι Υπεύθυνοι αυτής  της ιστοσελίδας του ΝΟΚ και των συνδέσεων της, δεν φέρουν απολύτως καμμία ευθύνη για οποιαδήποτε ανακρίβεια, λάθος ή οτιδήποτε άλλο ήθελε προκύψει απο την ιστοσελίδα. Ο ΝΟΚ αποτελεί Μη κερδοσκοπικό, Μή Κυβερνητικό Οργανισμό και η ετοιμασία της ιστοσελίδας γίνεται καλή τη πίστη, εθελοντικά, απο μέλη του ΝΟΚ,  με στόχο  την επανασύνδεση με τις ρίζες μας στην Κερύνεια και την Επαρχία,   την διατήρηση και ενδυνάμωση της σύνδεσης μας με την Κερύνεια και τους ανθρώπους της και πάνω απο όλα την  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  στη Κερύνεια και την Επαρχία όλων των πρό του Τουρκικού Εγκλήματος του 1974  ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΩΝ  Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και άλλων Κερυνειωτών.  (ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗ  ΘΕΩΡΟΥΜΕ  ΑΝΘΡΩΠΟ   ο οποίος είτε  κατάγεται απο νόμιμους κατοίκους της Επαρχίας Κερύνειας σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχαν ισχύ μέχρι την 19η  Ιουλίου 1974,  είτε   νόμιμου  ιδιοκτήτη  ακίνητης περιουσίας στην Επαρχία Κερύνειας, είτε και τα δυο,   ΜΟΝΟΝ  ΕΑΝ  ΚΑΙ   ΕΦΟΣΟΝ   ΤΑ   ΠΙΟ   ΠΑΝΩ  ΕΙΧΑΝ   ΙΣΧΥ   ΠΡΙΝ ΤΟ  ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΓΛΗΜΑ  ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ  , ΔΗΛΑΔΗ  ΠΡΙΝ  ΤΗΝ  19Η  ΙΟΥΛΙΟΥ  1974.)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 Περιεχόμενα "Μέλη και Φίλοι"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιεχόμενα Σελίδας

Κατα την απονομή της Κερυνειώτικης Δικαιοσύνης .

Εξω απο το Δικαστήριο της Κερύνειας

.  1969-70. Πίσω ιστάμενοι απο αριστερά: Γιαννάκης Σούπασιης, Γιώργος Ελισσαίος, Δέσπω, Μιχαλάκης Φωτίου, Κώστας Μπακαλιάος. Καθήμενοι απο Αριστερά: Σόνια Μιχαήλ, Δημητράκης Γρ.Δημητριάδης, Ανδρέας Λοϊζου, Ρένος Αφάμης, Ελενίτσα Αβερκίου.

Ο Δικαστής με τον εγγονό του Αλέξανδρο το 1998 με φόντο το λιμάνι της Βασίλισσας του Βορρά της πολυαγαπημένης μας Κερύνειας.

Ο Δημητράκης και η Βέρα Δημητριάδου με τον Υιό τους Γρηγόρη στο Ξενοδοχείο του Κατσελλή "Dome Hotel" στην Κερύνεια τον Αυγουστο του 1967.

Ο Δικαστής και η Δικαστίνα, της Βασίλισσας του Βορρά Κερύνειας,  το 1997. 

Περιεχόμενα Σελίδας

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίσω στα Περιεχόμενα Σελίδας

Δημητράκης Δημητριάδης. 

("Ο Δικαστής")

Γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 13 Ιουλίου 1929. Εζησε στην πόλη της Κερύνειας  και πάντοτε ήταν ένα απο τα σημαντικώτερα πρόσωπα της Κερυνειώτικης ναυτικής σπονδυλικής στήλης της εποχής του και  της σύγχρονης ενάλιας  Κερύνειας. Επιφανής νομικός και τελικά Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεχωρίζει  ιδιαίτερα για την απλότητα στον τρόπο ζωής, και  την δίκαιη ανθρωποκεντρική κρίση. 

Παρά την εξέχουσα  κοινωνική του θέση , αποτελεί  ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα παρόμοιων προσωπικοτήτων της νεαρής σύγχρονης Κυπριακής κοινωνίας. Ο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα  βαθμού ή θέσης  εύκολα μπορεί να αναζητήσει απο τον Δικαστή την συμβουλή, την άποψη και την καθοδήγηση. 

Παντρεύτηκε την Βέρα Κατσελλή κόρη του Κώστα Κατσελλή και της Ελένης Βόττη το γένος Χ"Παρασκευά και απέκτησαν τρία παιδιά την Λένα την Ερση και τον Γρηγόρη.  Ο Δημητράκης διετέλεσε  μέλος του Γυμναστικού Συλλόγου Κερύνειας "ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ", πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (Κ.Ο.Κ.)και ο πρώτος  πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, πάντοτε όμως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη θάλασσα. 

Στην Κερύνεια είχε δύο και τρείς βάρκες , μιά απο αυτές με το χαριτωμένο όνομα  "ΔΙΚΑΣΤΙΝΑ", είχε δε  πρωταγωνιστικό ρόλο  σε όλες τις προσπάθειες των Κερυνειωτών  για  να  ασχοληθούν με τον θαλάσσιο αθλητισμό. 

Οι Γονείς του Δημητράκη ήσαν ο Γρηγόρης  Δημητριάδης, αδελφός του Δημάρχου Κερύνειας Χαρίλαου Δημητριάδη το γένος Χ"Γρηγόρη Δημητριάδη και η μητέρα του η Ερση Κ.Ιωαννίδου απο τη Λευκωσία. Η διεύθυνση του σπιτιού  του Δικαστή είναι: οδός  Θεμιστοκλέους αρ.15, Κερύνεια, Κύπρος. Τήλ.452559.  Τηλ.οικίας.σήμερα:  02-335426 

Περιεχόμενα Σελίδας

Περιεχόμενα "Μέλη και Φίλοι"

 Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ  ΘΥΜΑΤΑΙ:

Στην Κερύνεια ασχολήθηκε με την ιστιοπλοϊα μαζί με τον Βία Αντωνιάδη, τον Τάκη Γεωργιάδη (Κατάστημα υφασμάτων) και  τον  Γλαύκο Ταλιάνο.

Ξεκίνησε με τον Ανδρέα Καριόλου και τον Δήμα Ευθυβούλου το ψαροτούφεκο και τις ελεύθερες καταδύσεις ενώ δέν θα ξεχάσει ποτέ τον μεγάλο δάσκαλο του ψαρέματος των Μινεριών με το "ψαρούδι"  Σάββα Καπετανόπουλλο (Γιό του Καπετάν Παναή και αδελφό της κας Ελένης Μασωνίδου).

Η πρώτη του ξύλινη βάρκούλλα  κατασκευάσθηκε στην Κάλυμνο και μεταφέρθηκε στην Κερύνεια απο Καλύμνιους σφογγαράδες και ήταν περίπου δέκα πόδια. Η δεύτερη ήταν κατασκευασμένη για παραγάδι (κλειστή στο μεγαλύτερο μέρος του καταστρώματος) . Ο Δικαστής άνοιξε το κατάστρωμα, έφτιαξε καθίσματα έβαλε τέντα  και τοποθέτησε μιά μικρή μηχανή Yanmar .Ηταν περίπου 15-16 πόδια. Η τρίτη ήταν ένα ωραίο Cabin Cruiser 33 πόδια  που έφτιαξε με πολλή αγάπη ο διάσημος καραβομαραγκός της εποχής,  Μάστρε Χαμπής στη Λεμεσό.Αυτή ήταν η "ΔΙΚΑΣΤΙΝΑ"!

Το περισσότερο ψάρι το εύρισκε κανείς έξω απο τον Αϊ-Γρόση (Αγιο Αμβρόσιο). Θυμάται χαρακτηριστικά σε μιά μόνο εξόρμιση έξω απο τον Αϊ-Γρόση έπιασε μαζί με τον Σταυράκη τον Γιατρό  42 μινέρια!!. Ο Δικαστής ταξίδεψε και στις απέναντι ακτές της πανέμορφης Μικράς Ασίας μαζί με το σκάφος του Αλή Τανά.

Ο Ναυτικός Ομιλος που είχε το όνομα CYPRUS MARINE CLUB ήταν ουσιαστικά μιά μετεξέλιξη του Ομίλου  ΤΡΙΤΩΝΕΣ  ΤΗΣ  ΚΥΠΡΟΥ  (TRITONS OF CYPRUS) που οργάνωσε ο Αρρής (Ανδρέας. Μ. Καριόλου) μαζί με τον Δήμα Ευθυβούλου. 

Σημαντική ήταν η παρουσία του Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου,  Αρχιτέκτωνα απο την Λευκωσία,  Γιώργου Μιχαηλίδη μαζί με πολλούς άλλους Λευκωσιάτες. Ο Αγγλος De Glanvil  συνέταιρος των Εισαγωγέων Πετρίδη 'εδωσε σημαντική ώθηση στην ιστιοπλοϊα με τα σκάφη που είχε φέρει απο την RAF (Αγγλική Πολεμική Αεροπορία). Ο Αγγλος brigadier που είχε την BELLA PAIS  FARM  νοικίαζε ιστιοφόρα σκάφη ακόμη και καταμαράν, ενώ συντηρητής των σκαφών του ήταν ο Μάστρε Κωστής ο Κλεάνθους.("του Μαγκλή")  Θυμάται χαρακτηριστικά ο Δικαστής όταν κατόρθωσαν μαζί με τον Βία Αντωνιάδη να αναποδογυριστούν με ένα καταμαράν!!.

Ο Ναυτικός Ομιλος (CYPRUS MARINE CLUB) στεγαζόταν στις αποθήκες του Ευαγγελίδη μέσα στο Λιμάνι της Κερύνειας. Διέθεται "σέντε", κουζίνα και πουφέ. Η διαχείρηση είχε ανατεθεί στον Δικαστή και τον Βία Αντωνιάδη ενώ το Πουφέ ανέλαβε ο Τάκης Γεωργιάδης. Ετσι ο Δικαστής μετετράπηκε σε καφετζή, σερβίρωντας στους Λευκωσιάτες νόστιμους καφέδες με πολλές Κερυνειώτικες αγάπες, λεμονάδες κλπ. Ολα αυτά τα είχαν αναλάβει οι τρείς Κερυνειώτες χωρίς καμμιά οικονομική ενίσχυση και πολλές φορές πλήρωναν απο την τσέπη για να έχουν τα μέλη γελαστά και ευχαριστημένα! Μετά το κτίριο αγοράστηκε απο τον Σεβέρη, έχτισε διαμερίσματα και το οίκημα του Ομίλου νοικιάστηκε στον ΣΑΓΚ (Συλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Κυρηνείας). Στο τέλος όπως συμβαίνει συνήθως τσακώθηκαν οι χωραϊτες μεταξύ τους και ο Ομιλος διαλύθηκε!

Αξίζει όμως να σταθούμε στις αξέχαστες εμπειρίες των ταξιδίων στις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας με τον Αλή Τανά. Ο Αλή Τανά ήταν πλήρες μέλος του Κερυνειο-Λευκωσιάτικου Ομίλου και διέθεται μεγάλο μηχανοκίνητο σκάφος  ή θαλαμηγό 60 περίπου ποδιών με την οποία θαλαμηγό έκανε κρουαζιέρες στις απέναντι ακτές με Αγγλους και δικούς μας. (Ο Αλή Τανά ήταν Δικηγόρος απο την Πάφο και απο καλή οικογένεια, γιός  του Μουφτή). Το πρώτο ταξίδι ήταν μαζί με την οικογένεια Λανίτη απο την Λεμεσό και τον Ανδρίκο Κελέσιη. Εφθασαν στο πανέμορφο χωριουδάκι του Ανεμουρίου και έδεσαν στον μικρό προβλήτα που διέθετε. Οι περισσότεροι έμεινα σε μικρή πανσιόνα στο χωριό, αλλά ο Δικαστής και ο Ανδρέας Κελέσιης προτίμησαν σαν παραδοσιακοί ναυτικοί Κερυνιώτες να μήν εγκαταλείψουν το σκάφος. ( Οι υπόλοιποι στο τέλος της εκδρομή έκαναν παράπονα για την βρωμιά που επικρατούσε στο μικρό πανδοχείο!). Την 2η μέρα  στο Ανεμούρι ο Ανδρίκος και ο Δικαστής δανείστηκαν μιά μικρή κωπήλατη βαρκούλα και έριξαν το παραγάδι που έφεραν μαζί τους απο την Κερύνεια στον διπλανό κόλπίσκο. Το τί ψάρι έπιασαν είναι μιά μεγάλη ιστορία! Στο Ανεμούρι δέν υπήρχε λιμενική οργάνωση. Ούτε πετρέλαιο, ούτε άλλο καύσιμο, οι δε κάτοικοι με ελάχιστες γνώσεις για το ψάρεμα. Μερικοί απο αυτούς μιλούσαν άπταιστα τα Ελληνικά αφού είχαν έλθει απο την Κρήτη. Κοντά στο Ανεμούρι υπήρχε ένας τεράστιος ποταμός γεμάτος  κέφαλους. Δεν ήξεραν ούτε είχαν όμως τα κατάλληλα εργαλεία για να ψαρέψουν έτσι έριχναν ένα μεγάλο τέλλι (σιδερένιο πλέγμα) κλούβας, στο ποτάμι και όσους κέφαλους έπιαναν στην τύχη ήταν αρκετοί για όλο το χωριό!. Η διάρκεια των ταξιδιών ήταν συνήθως 3-4 ημέρες. Πολλοί αγόραζαν φρέσκο ρίφι 1 σελίνι η οκά. ( Το τύλιγαν μέσα σε σακκούλια και το πετούσαν στην θάλασσα πρίν την είσοδο στο λιμάνι της Κερύνειας, αφού ξεκαθάριζαν απο τις διατυπώσεις, έτρεχαν μετά να το μαζέψουν, για να αποφύγουν έτσι το Τελωνείο!!!). Ο Δικαστής θυμάται δυο τρία ταξίδια με τον Αλή Τανά  Οι σχέσεις των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην Κερύνεια ήταν σύμφωνα με τον Δικαστή άριστες. Ο Αλή Τανά είχε παιδιά και μέσα στον Όμιλο δέν ξεχώριζε κανείς ποιός ήταν ποιός ζούσαν όλοι σαν μιά οικγένεια. Οι Τουρκοκύπριοι ήσαν καλοί και ήσυχοι. Δίπλα στου Μιλή του Ποέρου (Αιμίλιος Ποέρος)  ήταν ο Μουνούρ ο Κασάπης και Καφετζής. Στο Καφενείο του Μουνούρ σύχναζαν πολλοί Ελληνοκύπριοι Κερυνιώτες και ουδέποτε υπήρξε έστω και ένας διαπληκτισμός ή καβγάς.

Εις τα ταξίδια με τον Αλή Τανά στην Μικρά Ασία, οι επιβάτες  δέν ταξίδευαν με διαβατήριο αλλά με ΝΑΥΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ σαν ναύτες ή πλήρωμα και όχι ως επιβάτες. Φθάνοντας στην απέναντι ακτή οι διατυπώσεις ήσαν σχεδόν ανύπαρκτες αφού προηγουμένως έγίνοντο ανάλογες διευθετήσεις απο τον Ιδιοκτήτη του σκάφους. Ο Καπετάνιος του Αλή Τανά ήταν Αγγλος πιλότος της RAF ο οποίος όμως προς γενική κατάπληξη έβγαλε το σκάφος μιά φορά στον Αη Γρόσι επιμένωντας ότι είναι η Κερύνεια!! Με την επέμβαση του Δικαστή ο Αγγλος αεροπόρος προσγειώθηκε κάπως ανώμαλα έξω απο το λιμάνι της Κερύνειας, πολύ πιο Δυτικά!!!. 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...........

Περιεχόμενα Σελίδας

Περιεχόμενα "Μέλη και Φίλοι"